KARABÜK-ESKiPAZAR

Karabük ilinin Eskipazar ilçesinde, doğal ve tarihi güzelliklerle bezeli bir yürüyüş macerası 







ESKİPAZAR : DOĞADAN TARİHE KEYİFLİ BİR GEZİNTİ

Coğrafi konumu nedeniyle kendine özgü bir iklime ve bu iklimin yarattığı benzersiz bitki örtüsüne sahip olan Karabük’ün Eskipazar ilçesi, huzur ve sükunetin el ele gezdiği bir mekan. Issız ormanlarında sadece kuş cıvıltılarının duyulduğu, tepelerinde inci taneleri gibi yayla evlerinin parıldadığı bu yerleşimin antik kentlerinde, görkemli Paphlagonia uygarlığının anılarını takip edebilir, derin vadilerindeki ışıltılı patikalarda macera peşinde koşabilirsiniz. Mutluluğun nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız eğer, köylerde ceviz toplarken hissettikleri yüzlerine yansıyan yaşlı teyzeleri seyretmeniz yeterli.

Kapucular
Sebze ve meyve yetiştiriciliğine uygun bir vadiye konumlanan bu ceviz kokulu şirin belde, denizden 710 metre yükseklikte yer alıyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerleriyle de öne çıkan Eskipazar, gün ışığına çıkarılan mozaikleri nedeniyle ‘mozaik kent’ olarak da anılıyor günümüzde.

Bolu-Köroğlu ormanlık dağlarının batı tarafta Eleman Meğri adını aldığı yükseltiler, dört mevsim yeşilin her tonunun hakim olduğu renklere boyuyor ilçeyi. Karaağaç, sarıçam, köknar, kayın ve meşe ağaçlarıyla donanmış bu gür ormanlar, Eskipazar’ın en yüksek noktası olan Hodulca tepesine (1700 m.) kadar uzanıyor. Yerleşimin doğusundaki Çankırı-Çerkeş sınırına kadar olan ve sırt olarak adlandırılan bölüm ise, bozkır bitki örtüsüyle kaplanmış. Erken bastıran kış mevsimi ilçenin doğusunu pastel renklere boyarken, batı yakasındaki ormanlık doku rengarenk siluetiyle ışıl ışıl parıldıyor sonbahar aylarında.

Görece daha sert bir Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü ilçenin en önemli akarsuları Karabük’te Filyos çayına karışan Eskipazar ve Soğanlı dereleridir. Yüksek tepelerini yaylaların kuşattığı yerleşimde, ayrıca iki de gölet yer alıyor. Geçmişin asil ruhunu yansıtan Hadrianoupolis ve Kimistene gibi antik kentlerin bulunduğu Eskipazar bölgesinin en önemli ekonomik gücünü ormancılık, hayvancılık, kuru tarım (buğday, arpa), sebze ve meyve üretimiyle traverten taş işçiliği oluşturmaktadır. Özellikle Anıtkabir’de kullanılan ‘sarı traverten’ taşı, Eskipazar’ın gurur kaynağıdır.

Çetiören
Eskipazar’ın bilinen tarihi Anadolu halklarının en eskilerinden olan Gasgalara kadar dayanır. M.Ö. 1300 yıllarında Hitit hakimiyetine giren Gasgalar, daha sonra Kuzey Anadolu’yu yurt edinen Paphlagonia halkının, ardından da sırasıyla Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Helen ve Roma uygarlıklarının egemenliği altında yaşamışlar. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun bölünmesiyle bölgede başlayan Bizans hakimiyeti sırasında, dini açıdan önemi artan Hadrianoupolis (Eskipazar) bir piskoposluk merkezi haline geldi. Türklerin Anadolu’da boy göstermeye başladığı tarihlerde Paphlagonia bölgesine giren Emir Karatekin önderliğindeki Selçuklular, Bizanslıları yenerek bölgeye Viranşehir adını verdiler. Çandırlar, Tamuşlar, Bayındır, Kargın, Yürecik, Salmanlar ve Sallar gibi Türk boylarının adını taşıyan köylerin varlığı, Eskipazar çevresindeki Türk izlerinin en büyük kanıtı sayılmakta.

Selçukluların Moğollara yenilmesinden sonra Candaroğulları’nın eline geçen Viranşehir, Yıldırım Beyazıd tarafından Osmanlı devletine katıldı. 1530 tarihli Osmanlı kayıtlarında Bolu Sancak Beyliği’ne bağlı bir kaza olarak geçen bu şirin beldeye, 1845 yılında Abdülmecit tarafından Mecidiye adı verildi ve bölgede bir kasaba teşkilatı oluşturuldu. Antik çağlardan itibaren yörede kurulan pazardan dolayı, II. Meşrutiyetten sonra yerleşim Eskipazar adını aldı ve 1945 yılında Çankırı iline bağlandı. İlçe, 1995 yılında sonradan vilayet olan Karabük sınırlarına dahil edildi.

Hadrianoupolis
Kuşkusuz Eskipazar’ın gururu, tarihin karanlık sayfalarına ışık tutan ve ülkemizin önemli hazinelerden biri olan Hadrianoupolis ören yeri. Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans devirlerine ait zengin kalıntıları, anıtsal yapıları ve eşsiz mozaikleriyle, insanlık tarihinin yazıldığı Anadolu coğrafyasının en önemli antik kentlerinden biri olmaya şimdiden aday Hadrianoupolis. Her ikisi de üç nefli olan A ve B erken Bizans kiliseleri, geometrik bezeme desenli mozaikleriyle hamam A ve B, tabanında ev sahibi ve eşinin portrelerinin mozaik bir platforma işlendiği geç dönem Roma villası, oturma sıralarının bir kısmı ortaya çıkarılan tiyatro, Roma dönemine tarihlenen anıtsal kaya mezarı, yerel halkın Deliklikaya olarak nitelendirdiği kaya mezarları, Frigya bölgesine özgü dinsel törenlerin yapıldığı bir açık hava tapınım kültü sayılan anıtsal niş, mozaik zeminli yapılar, su kanalları, şarap işliği, sur kalıntıları ve nekropol alanı bu yapıların en önemlileri arasında sayılabilir. Görenlerde hayranlık uyandıran ören yerinin en önemli buluntuları, çeşitli yapıların zeminini ve duvarlarını süsleyen mozaikler kuşkusuz. Aralarında İncil’de adı geçen ve antik Hıristiyan inanışında cennetteki kutsal nehirler olduğuna inanılan Geon, Phison, Tigris ve Euphrates’in figürleri, kendisi dünya hayatını, sudaki yansımasıysa ahreti temsil eden ve kutsal suyu içerken resmedilen boğa, başı ve kanatları kartal gövdesiyse aslan formundaki Grifon gibi betimlemelerin yer aldığı bu tarihi hazinelerin ortaya çıkarılma ve sergilenme çalışmaları günümüzde de devam ediyor.

5. yüzyılda piskoposluk merkezi olan antik yerleşimdeki kilise mozaiklerinin büyük bir kısmı, dini inanç simgelerini yansıtan hayvan ve bitki motiflerinden oluşuyor. Aynı tarz mozaiklerin dünyada sadece Filistin ve Libya’da bulunduğunu hatırlatırsak, ülkemizdeki bu eşsiz hazinenin değerini daha iyi anlamış oluruz. Görsel anlamda Zeugma antik kentinde bulunan benzerleriyle yarışacak nitelikteki bu mozaiklerin, orijinal yapılarının bozulmadan korunabilmesi oldukça önemli. Yüzyıllardır yer altında uyuyan ve Göksu deresi kenarındaki narin taşlardan yapılan bu görkemli eserlerin doğal dokularının tahrip olmaması için hava ve güneşle karşılaştıkları ilk andan itibaren koruma altına alınmaları gerekiyor. Sahip olduğu anıtsal değerleriyle Hadrianoupolis antik kenti, dünyaca ünlü Antakya Mozaik Müzesi ile birlikte anılacak yakın bir gelecekte.

Eskipazar ilçesinin bir diğer tarihi mekanı ise Deresemail köyü Değirmenbaşı mevkiindeki Kimistene arkeolojik alanı. Antik çağlarda kullanılan İstanbul-Bolu-Gerede-Safranbolu-Amasra-Sinop hattındaki eski Roma yolu üzerinde bulunan sit alanı; arkeologlara göre Hitit, Frig ve Roma dönemlerinde kutsal inanç merkezi olarak kullanılmış.

Yalakkuz
Eskipazar yüksek rakımlı tepelere yayılan sınırlarıyla bir ormanlar ve yaylalar bölgesi aynı zamanda. İlkbaharla birlikte açan çiçeklerin renkli bir bahçeye dönüştürdüğü Belen (Eleman), Alan (Kabaarmut), Kuyucak, Soğucak, Eğriova Adiller ve Eğriova Yalakkuz yaylaları, sonbaharda bir ressam fırçasının özenle şekillendirdiği tabloya benzeyen ormanları, yeşilliğin içinde mavi mavi göz kırpan iki göleti, Çetiören mesire alanı ve binlerce yıldır kullanılan minyatür Pamukkale görünümündeki Akkaya termal kaynağı, ilçenin doğal güzelliklerinin başında geliyor. Tatillerinde hem doğal hem de tarihi güzelliklerle buluşmayı isteyenler, Eskipazar’ın engin coğrafyasında kamping veya karavan turizminin nimetlerinden yararlanabilir, trekking, bisiklet, kaya tırmanışı, foto safari, botanik turu ve avcılık gibi etkinliklere katılabilirler.

Her mevsim farklı bir yüzünü sergileyen ormanlarda ve yaylalarda yürümek, Hadrianoupolis ve Kimistene antik kentlerinde tarihin gizemli yüzünü keşfetmek, yöre insanının içten konukseverliği eşliğinde günlük hayatın ayrıntılarını yakından tanımak isteyen doğaseverler, Karabük’ün yeni turizm yıldızı Eskipazar’la mutlaka buluşmalılar.


Has Seyahat Dergisi, Sayı 45

Genel Bilgiler
Yenice Ormanları’nın arka bahçesi konumundaki Karabük-Eskipazar ilçesi, doğa ve tarihin iç içe geçtiği bir coğrafyaya konumlanıyor. Kuzey sınırları Yenice Ormanları’yla çevrili bu şirin beldenin güneyi ise Paphlagonia’nın en önemli iki şehri olan Hadrianoupolis ve Kimistene antik kentlerine ev sahipliği yapıyor. Issız ormanlarında sadece kuş cıvıltılarının duyulduğu, tepelerinde inci gibi yayla evlerinin parıldadığı bu yerleşimin ören yerlerinde görkemli Paphlagonia uygarlığının izini sürebilir, derin vadilerindeki ışıltılı patikalarda macera peşinde koşabilirsiniz. Mutluluğun nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız eğer, bahçelerde ceviz toplarken hissettikleri yüzlerine yansıyan yaşlı teyzeleri seyretmeniz yeterli.

Rota Hakkında
2009 yılında Karabük Valiliği Eskipazar Kaymakamlığı tarafından hayata geçirilen ‘Doğadan Tarihe Yürüyüş Rotaları’ projesi, toplam 8 farklı parkurdan oluşuyor. 166 kilometre boyunca patika ve orman yollarının işaretlenmesiyle oluşturulan bu rotalar, alternatif güzergahlarla birlikte toplam 222 kilometrelik bir rotaya dönüştü. Çalışmanın sonunda parkurların tanıtılarak harita ve GPS koordinatlarının verildiği Türkçe bir rehber kitapçık hazırlandı.

Konaklama
Eskipazar ilçesi içerisinde konaklama olanağı olarak tek alternatifiniz Belediye Sosyal Tesisleri. Bunun dışında ilçeye yaklaşık 46 kilometre mesafede yer alan Safranbolu, her kesime hitap eden değişik otelleriyle, konaklama açısından geniş seçenekler sunuyor. Çetiören Orman Dinlenme Alanı, Yalakkuz ve Adiller Eğriova göletleri kamp yapmak için uygun yerler.

Belediye Sosyal Tesisleri  : (0370) 8183888

En İyi Sezon
Mayıs-Ekim ayları arasındaki dönem Eskipazar rotalarında yürümek için en ideal sezon.

Ulaşım
Eskipazar ilçesine en yakın havaalanları Zonguldak-Çaycuma ve Ankara’da. Ankara’ya 180, İstanbul’a 380 kilometre mesafedeki Eskipazar’a otobüs seferleri var. İstanbul’dan İzmit-Adapazarı-Bolu-Gerede karayolu, Ankara’dan ise Kızılcahamam-Gerede karayolu izlenerek ilçeye ulaşılabiliyor. Ayrıca Zonguldak-Ankara arasındaki tren seferleri, ulaşım için tercih edilebilecek bir diğer seçenek.

Otobüs seferleri için;
  • Avrupa Turizm Karabük : (0370) 4157050 
  • Avrupa Turizm Eskipazar : (0370) 8181200 
  • Avrupa Turizm İstanbul : (0212) 6580183 
  • Metro Turizm Karabük : (0370) 4247575 
  • Metro Turizm Eskipazar : (0370) 8181854 
  • Metro Turizm İstanbul : (0212) 6583759 
  • Safran Turizm Karabük : (0370) 4245990 
  • Safran Turizm Eskipazar : (0370) 8182898 
  • Safran Turizm İstanbul : (0212) 6583659
Tren seferleri için; 
  • Karabük Gar : (0370) 4241549 
  • Eskipazar Gar : (0370) 8181078 
  • Ankara Gar : (0312) 3110620 
  • Zonguldak Gar : (0372) 2521514 
En İyi Parkurlar
Eskipazar Doğadan Tarihe Yürüyük Parkurları’nın en uzun rotası 109 kilometre ile tüm ilçe çevresindeki doğal ve tarihi güzellikleri dolaşan Çetiören-Kimistene parkuru. Bu rotayı bir haftalık Çetiören-Yalakkuz Göleti-Adiller Göleti-Hadrianoupolis-Kimistene güzergahını izleyerek yürüyebilirsiniz. Ayrıca göletlerden ve tarihi yerlerden geçen rotalar, Eskipazar’ın diğer öne çıkan parkurları arasında.

7 Günlük Yürüyüş Önerisi
1. Gün : Yalakkuz Eğriova Göleti-Ören (11 km)
             Ören’de kamp veya köy evinde konaklama
2. Gün : Ören-Kuyucak Yaylası (12 km)
             Kuyucak Yaylası’nda kamp veya yayla evinde konaklama
3. Gün : Kuyucak Yaylası-Adiller Eğriova Göleti (14 km)
             Gölet kenarında kamp
4. Gün : Adiller Eğriova Göleti- Alan Yaylası (10 km)
             Alan Yaylası’nda kamp veya yayla evinde konaklama
5. Gün : Alan Yaylası-Hadrianoupolis antik kenti (14 km)
             Eskipazar’da konaklama
6. Gün : Hadrianoupolis-Aslanlar (10 km)
             Aslanlar Köyü’nde kamp veya köy evinde konaklama
7. Gün : Aslanlar-Kimistene antik kenti (13 km)
             Eskipazar’a dönüş

İletişim
Karabük-Eskipazar Kaymakamlığı
Tel : 0370 818 10 05
Fax:  0370 818 13 81

Harita
Haritanın üzerine tıklayarak biraz daha büyütebilirsiniz.















Fotoğraflar İçin Tıklayınız




Parkurların GPS Koordinatlarını İndirmek İçin Tıklayınız