SARIKAMIS PARKURLARI

Kış turizminin gözdesi Sarıkamış, konuklarını alternatif rotalar keşfetmeye çağırıyor


 Genel Bilgiler
Komdere Vadisi
Yılın büyük bir bölümünde karlarla kaplı olan harikalar diyarı Sarıkamış, ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden birisi. Kent, sadece beş aylık kısa bir zaman diliminde kış turizminin avantajlarından yararlanabiliyor. Oysa el değmemiş doğası, tarihi mekanları, zengin kültürel kimliği, yöresel yemekleri, otantik gelenekleri ve özgün değerleriyle gerçek bir turizm potansiyeline sahip. Anadolu yarımadasının Kafkasya’ya geçiş noktasında yer alan Sarıkamış, 1500 ila 3000 metre irtifadaki yüksek platolar üzerine yayılıyor.

Sarıkamış yerleşim merkezi zengin bir tarihi ve kültürel birikime sahip. Kuşkusuz bunun en önemli nedeni, bölgede değişik kavimlerin yaşaması ve Anadolu yarımadasının Kafkaslara açılan güzergahı üzerinde yer almasıdır. M.Ö. 9000 yılına dayanan bir geçmişe sahip yöredeki ilk yaşam izleri Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı dönemlerine dayanıyor. Daha sonra ise Hurri, Urartu, İskit, Med, Parth, Bagratlı Ermeni Krallığı, Roma, Sasani, Bizans, Seçuklu ve Osmanlı gibi eski uygarlıkların izlerine rastlanmaktadır.


Rota Hakkında
Kars’ın bu şirin ilçesi, doğal ve tarihi değerleriyle bulunduğu bölgede gerçek bir turizm potansiyeli oluşturuyor. Var olan kış turizmi dinamiğinin yanı sıra Sarıkamış, doğaseverleri alternatif turizm aktiviteleriyle de buluşturmayı hedefliyor.

Zivin Kale
Bu amaçla hayata geçirilen yürüyüş, bisiklet ve manzaralı araç yolu parkurları, özellikle ilçe kimliğiyle bütünleşen sarıçam ormanları alanına yayılıyor. Sarıkamış’ta yürüyüş parkurları 21 değişik güzergah üzerinde toplam 256 kilometreye ulaşıyor. Genel olarak Sarıkamış yakınlarındaki sarıçam orman dokusuyla birlikte Keklikdere, Komdere ve İnkaya vadilerinin kullanıldığı parkurları, her doğasever rahatlıkla yürüyebilir. Ayrıca rehber kitabın ekindeki ayrıntılı haritalar, etkinliğinizin planlamasına katkı sağlayacak. Yürümek isteyen herkesin bölgedeki sert kış koşullarını ve yaban hayat popülasyonunu dikkate alması gerektiğini hatırlatalım.

Yürüyüş parkurlarının yanı sıra, orman ve köy yollarını takip eden bisiklet rotaları yaklaşık 356 kilometreye ulaşıyor. Ayrıca tarihi ve doğal güzellikleri kapsayan 428 kilometrelik manzaralı araç yolu ile birlikte, ilçe sınırları içerisindeki kültürel ve tarihi değerleri görmemizi sağlayan kültür rotaları da doğaseverlerin hizmetine sunuluyor.

Konaklama
Kayak merkezindeki nitelikli tesislerin yanısıra merkezdeki oteller, konaklama seçeneklerini oluşturuyor. Keklik Vadisi, Soğuksu mesire alanı, Komdere Vadisi ve bazı yaylalar, doğaseverlere keyifli kamping olanakları sunuyor.
  • Ce-mar Sarıkamış Toprak Hotel (5*) : (0474) 4134111
  • Çamkar Otel (3*) : (0474) 4135259 (www.camkarotel.com)
  • Kar Otel (3*) : (0474) 4135051
  • Hotel Aras (2*) : (0474) 4138080
  • Sarıkamış Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli : (0474) 4137081
En İyi Sezon
Kış ayları dışında üç mevsim yürüyüşler için uygun.

Ulaşım
Kars İstanbul’a 1424 km., Ankara’ya 1076 km., İzmir’e 1655 km., Antalya’ya 1449 km., Trabzon’a 436 km., Erzurum’a ise 202 km. uzaklıkta bulunuyor. Sarıkamış’a karayoluyla ulaşmak isteyenler Karadeniz üzerinden Giresun-Tirebolu-Torul-Erzincan-Erzurum-Sarıkamış, Trabzon-Erzurum-Sarıkamış ya da Hopa-Artvin-Ardahan-Kars-Sarıkamış güzergahlarından birini kullanabilirler. Orta Anadolu üzerinden gelenlerin ise Ankara-Yozgat-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars rotasını izlemeleri gerekiyor. Erzurum ve Kars’tan Sarıkamış’a dolmuş ve otobüslerle ulaşım sağlanıyor.

Havayoluyla ulaşımı tercih edenler için SunExpress ve THY haftanın her günü İstanbul ve Ankara’dan Kars’a sefer düzenliyor. THY İzmir’den gelecek yolcuları haftanın her günü İstanbul/Ankara üzerinden aktarmalı, SunExpress ise haftanın iki günü direkt olarak Kars’a ulaştırıyor.
Kars’a diğer bir ulaşım aracı ise tren. Anadolu coğrafyasında bir nostalji yolculuğu vaad eden Doğu Ekspresi, haftanın her günü İstanbul-Kars arasında karşılıklı sefer yapıyor. İstanbul’dan her sabah 9.00’da, Kars’tan ise her akşam 23.55’te hareket eden trenle, 23 saatlik muhteşem bir yolculuğun keyfini çıkarabilirsiniz. Tren Sarıkamış istasyonunda duruyor. Biletleri www.tcdd.gov.tr adresinden satın almak mümkün.
  • TCDD Danışma : 444 8 233
  • İstanbul Haydarpaşa Garı Rezervasyon : (0216) 3364470
  • Kars Tren Garı : (0474) 2234398
  • Sarıkamış Tren Garı : (0474) 4134962
En İyi Parkurlar
Sarıkamış Yürüyüş Rotaları'nın en güzel parkurları;
- Komdere Vadisi
- Zirve-Şırşırdere-Oteller
- Oteller-Katerina’nın Av Köşkü
- Keklik Kızlar Kalesi-Belencik Köprüsü
- Hamamlı-Şehitemin Yaylası
- Kızılçubuk-Sarıkamış
- Sarıkamış-Oteller-Zirve

7 Günlük Yürüyüş Önerisi
1.Gün : Sarıkamış-Katerina’nın Av Köşkü (8 km)
            Sarıkamış’ta konaklama
2.Gün : Sarıkamış-Oteller-Zirve (11 km)
            Sarıkamış veya Oteller Bölgesi’nde kalış
3.Gün : Oteller-Soğuksu-Keklik Kızlar Kalesi (10 km)
            Sarıkamış veya Oteller Bölgesi’nde kalış
4.Gün : Kızlar Kalesi-Keklik Vadisi-Belencik (14 km)
            Sarıkamış veya Oteller Bölgesi’nde kalış
5.Gün : Komdere Vadisi (10 km)
            Sarıkamış veya Oteller Bölgesi’nde kalış
6.Gün : Çamyazı-İnkaya Vadisi-Micingirt Kale (9 km)
            Sarıkamış veya Oteller Bölgesi’nde kalış
7.Gün : Hamamlı Şehitliği-Şehitemin Yaylası (10 km)
            Şehitemin Yaylası’nda kamp ya da Sarıkamış

İletişim
Sarıkamış Belediyesi
Tel : 0474 4134070
www.sarikamis.bel.tr

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA)
Tel : 0474 2125200
www.serka.gov.tr


Harita
Haritanın üzerine tıklayarak biraz daha büyütebilirsiniz.




Fotoğraflar İçin Tıklayınız




Parkurların GPS Koordinatlarını İndirmek İçin Tıklayınız