IGDIR PARKURLARI

Iğdır'ın doğal ve kültürel zenginlikleri yürüyüş ve bisiklet parkurlarıyla hayat buluyor


Genel Bilgiler
Ağrı Dağı
Etrafı dağlarla çevrili geniş bir düzlük içerisinde bulunan Iğdır, değişken topografik yapısıyla sürprizi bol bir coğrafyaya sahip. Kuzeyde Ermenistan sınırlarındaki Alagöz Dağı (4058 m) güneyde ise Karasu-Aras sıradağları ile Büyük ve Küçük Ağrı dağlarının çevrelediği bu geniş alan, farklı arazi yapısıyla dikkat çeker. Kuzeyindeki Aras Nehri’nin hayat verdiği Iğdır Ovası’nda meyve bahçeleri ve tarım alanlarının yeşilliği hakimken, güneydeki yükseltiler bembeyaz karlı doruklarıyla ovayı gölgelendirir. Türkiye sınırları içinde kalan kesimi Sürmeli Çukuru, Ermenistan sınırlarında kalan bölümü ise Sahat Çukuru olarak adlandırılan geniş düzlük; İncil’e göre Nuh tufanından sonra insanlığın yeniden yerleşik hayata başladığı bölgedir. Doğu sınırlarımızın en ucunda yer alması, ülkemizde ‘güneşin ilk doğduğu kent’ unvanıyla anılmasını sağlar.

İlin en önemli yükseltileri güney bölümünde yer alır. Doğu-batı doğrultusunda  kilometrelerce uzanan Karasu-Aras (Güney Aras) sıradağlarının en önemli yükseltileri Haşhaş (2554 m), Köroğlu (2895 m), Kızılcaziyaret (2887 m), Kavak (2521 m), Kuzkuzbaba (3027 m), Koh (3112 m), Perili (3142 m), Durak (2811 m), Zor (3196m) ve Pamuk (2639 m) zirveleridir. Şehrin doğusunda ise sıradağlardan ayrı iki heybetli dağ kütlesi devasa cüsseleriyle gökyüzüne yükselir. Iğdır Ovası’nı gölgelendiren, Türkiye ve Avrupa’nın en yüksek zirvesi Büyük Ağrı (5137 m) ve ülkemizin 7. en yüksek doruğu olan Küçük Ağrı (3896 m), en güzel fotoğraf karelerini Aralık ilçesinden verirler. 

Güneyi dağlarla kuşatılmış olan Iğdır’ın en önemli akarsuyu, Bingöl sınırlarından doğup gelen Aras Nehri’dir. Kentin akarsu ve göletleri binlerce yıldan beri bölgede kullanılan su kanalları sisteminin ana kaynaklarıdır. Bölgede ilk kez Urartular öneminde başlayan tarım, su kanallarının yapımına ve kullanılmasına yol açmıştır.

Paleolitik ve Mezolitik devirlerden kalma izlere rastlanan bölgede, özellikle Sürmeli Çukuru insanlığın önemli yaşam alanlarından biridir. Iğdır’ın yer aldığı Ağrı ile Alagöz Dağları arasındaki düzlük tarih boyunca Hurri, Urartu, Kimmer, Saka, Pers, Helen, Arsaklı, Roma, Ermeni, Sasani, Oğuz, İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safevi, Selçuklu, Osmanlı ve Rus egemenliklerine sahne oldu. Bu tarihsel zenginliğin izleri kentin birçok bölgesinde gözlemlenebilir.

Rota Hakkında
Iğdır’da, doğaseverleri fazlasıyla memnun edecek dağ tırmanışı rotaları ve günübirlik yürüyüş güzergahları bulunuyor. Özellikle Ağrı Dağı’nın batısında kalan 1500-3000 metre arasındaki dağlar, derin vadiler ve alpin çayırlıklara konumlanan yaylalar yürüyüş açısından son derece uygun.

Coğrafyanın elverişli olması nedeniyle Iğdır yürüyüş rotalarının çoğunluğu Tuzluca ilçe sınırlarının güneyine konumlanan vadilere yayılıyor. Göz alıcı yeşillikler içerisindeki dingin vadilerde, karlı dağlardan gelen berrak dereler eşliğinde keyifli yürüyüş aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Rotaların bir bölümü Ağrı-Iğdır il sınırında yer alan Balık Gölü’nde. 2250 metre rakımdaki göl, Türkiye’nin yükseklerdeki en büyük gölü unvanını taşıyor. Etrafını üç bin metrelik zirvelerin kuşattığı göl, geniş bir çanak içerisinde masmavi parıldıyor. 100 metre derinliğe sahip bu nadide sulak alan, kış aylarında yüzeyinin buz tutmasıyla birlikte sürpriz görüntülere sahne oluyor. Rota oluşturma çalışmaları sırasında, Iğdır’ın en önemli yaylalarından biri olan Serdarbulak unutulmadı elbette. Iğdır-Ağrı arasında Anadolu Yarımadası’nın ticari ve askeri açıdan en önemli aşıtlarından biri olan Serdarbulak Geçidi yüzyıllardır kullanılmakta. Serdarbulak Yaylası-Güngören Yaylası arasında uzanan bu yürüyüş parkuru, Büyük ve Küçük Ağrı dağları arasından geçiyor.

Bir zamanlar sahip olduğu ticari canlılığın izlerini hala taşıyan Iğdır ilinin diğer yürüyüş rotaları ise, doğusunda yükselen Ağrı Dağı ve Küçük Ağrı gibi yüksek dağlara tırmanışları içeriyor. Türkiye’nin çatısı olarak anılan Ağrı Dağı 5137 metre ile ülkemizin en yüksek zirvesi unvanına sahip. Ağrı’nın zirvesine ulaşmak için, yaz aylarında herkesin katılabileceği Doğubayazıt klasik rotası ve teknik tırmanış gerektiren Iğdır rotası olmak üzere başlıca iki rota bulunuyor. Profesyonel dağcılar birkaç farklı rotadan tırmanış denemeleri yapıyorlar. Nereden tırmanılırsa tırmanılsın Ağrı Dağı zirvesinin Iğdır il sınırları içerisinde kalması önemli bir avantajdır.

Yürüyüş rotaları arasında ayrıca Türkiye’nin çıkışı en zor dağlarından birisi olan 3986 metrelik Küçük Ağrı parkurunun da yer aldığını belirtelim. Çalışmalar sırasında tüm yürüyüş parkurlarının ve tırmanış rotalarının GPS koordinatları belirlenerek haritaları çıkarıldı.

‘Çayımızı içelim’ gibi sıcak davetlerle gezginleri dost ve konuk olarak sofrasına kabul eden insanların yurdu Iğdır’da yaylalarda, vadilerde ve dağlarda mutlaka ayak izinizi bırakmalı, bu coğrafi çeşitliliğin sunduğu güzellikleri yaşamalısınız.

Konaklama
Bölgedeki tüm yerleşim merkezlerinde konaklama olanağı var. Kaliteli otel isteyenlere önerimiz Iğdır merkezi tercih etmeleleri.

Merkez
  • Hotel Gold Yıldırım (3*) : 0476 2279844 (www.hotelgoldyildirim.com)
  • Öz Olimpia Oteli (2*) : 0476 2271866 (www.ozolimpia.com.tr)
  • Alkış Oteli (2*) : 0476 2271568
  • Yılay Otel (2*) : 0476 2274566-67
  • Tuncer Oteli : 0476 2278184
  • Barbaros Oteli : 0476 2273919
  • Azer Oteli : 0476 2277190
  • Öz Grand Derya : 0476 2271995
  • Iğdır Öğretmenevi : 0476 2276715
  • Iğdır Üniversitesi Konukevi : 0476 2274185-2276806
Tuzluca
  • Tuzluca Öğretmenevi : 0476 3112097
En İyi Sezon
Mayıs-Ekim ayları arasındaki dönem Iğdır gezisi için en uygun sezon.

Ulaşım
Ermenistan ve İran ile  sınır komşusu olan Iğdır’a İstanbul üzerinden gelecekler Kocaeli-Adapazarı-Bolu-Gerede-Merzifon-Amasya-Tokat-Erzincan-Erzurum-Karakurt-Kağızman, Ankara’dan yola çıkanlar ise Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum-Karakurt, Kağızman güzergahını kullanabilirler. İzmir’den gelmek için Afyon- Ankara-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum-Karakurt-Kağızman rotası tercih edilebilir. Iğdır havaalanı merkeze 10 kilometre uzaklıkta, Tuzluca ilçe yolu üzerinde bulunuyor.

En İyi Parkurlar
Iğdır Yürüyüş Parkurları'nın en iyi güzergahları;
  • Ağrı Dağı klasik rota tırmanışı
  • Balık Gölü Savak-Tanyolu-Ada Mahallesi
  • Serdarbulak Yaylası-Güngören Yaylası
  • Ünlendi-Hamurkesen
  • Abbasgöl-İnce Köyü
  • Hamurkesen-Üçkaya
İletişim
Iğdır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü : 0476 2277044
Internet : https://igdir.ktb.gov.tr/
E-Posta  : iktm76@ktb.gov.tr


Harita
Haritanın üzerine tıklayarak biraz daha büyütebilirsiniz.






Fotoğraflar İçin Tıklayınız




Parkurların GPS Koordinatlarını İndirmek İçin Tıklayınız