KAYNASLI ROTALARI

'Yakın Karadeniz' diye anılan Kaynaşlı'da yaylaların kucağında yürüyüş ve bisiklet turu







Genel Bilgiler
Tarihin her döneminde, doğuyu batıya bağlayan ticaret yollarının uğrak noktası olan Kaynaşlı, 1999 depreminde 316 canını, 2007 yılında hizmete açılan Bolu Dağı Tüneli ile de ticaret hacminin büyük bir bölümünü kaybetti. Bununla birlikte; coğrafi konumu, dağları, yaylaları, gölleri ve şelalelerinden oluşan doğal güzelliklerini bir potada eriten Kaynaşlı, “Doğa ve Motor Sporları Merkezi” olma yolunda emin adımlar attı.

Türkiye’nin en büyük iki metropol şehri İstanbul ile Ankara arasında otuz milyon insanımıza iki saatlik mesafedeki en “yakın Karadeniz” bölgesi diye nitelendirebileceğimiz Kaynaşlı, önümüzdeki 5-10 yıl içinde daha çok gezgin tarafından tanınmayı ve ziyaret edilmeyi hedefliyor.

Kaynaşlı Rotaları Çalışması Hakkında
Kütüklü Yaylası
Kaynaşlı Yürüyüş Parkurları projesinin ana omurgasını, Doğu Karadeniz bölgesiyle yarışacak zenginlikteki ormanlık alanlar ve yaylalar oluşturmaktadır. Burada yaptığımız arazi çalışması ve araştırmalarda, her zaman ki gibi eski göç yollarının peşine düştük. Ne yazık ki son yıllarda Anadolu’nun her bölgesinde karşılaştığımız göç olgusu ve köylerin boşalması gibi sebeplerle, birçok patikanın kullanılmadığına ya da bitki örtüsü tarafından kapandığına tanık olduk.

Kaynaşlı Yürüyüş Parkurları çalışması doğaseverlere 97 kilometrelik bir yürüyüş güzergahı sunmaktadır. Söz konusu rotaların 82 kilometresi güney tarafındaki yaylalardan geçerken, kuzey tarafta sadece Kurugöl-Yaylagöl-Sarıçökek parkuru oluşturulmuştur. Çamlıpınar (Dipsizgöl) Göleti’nden başlayan bir kişi, Topuk yaylası-Eğreltilik Yaylası-Kütüklü Yaylası-Samandere Şelalesi üzerinden Sazköy Tekir Köyevi’ne 34 kilometrelik üç günlük etkinlik sonunda varabilecektir. Kaynaşlı’dan Abant Gölü’ne yürümek isteyenler ise 30 kilometrelik Çamlıpınar Göleti-Topuk Yaylası-Eğreltilik Yaylası-Kütüklü Yaylası-Yeni Sefa Yaylası (Bolu)-Sakarca Yaylası-Sinekli Yaylası güzergahını izleyerek iki günlük bir aktivite yapabilirler. Tüm Kaynaşlı parkurları günübirlik yürüyüş güzergahları şeklinde organize edilebileceği gibi kamplı veya konaklamalı iki/üç günlük etkinlik olarak planlanabilir.

Düzce Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2013 yılında Düzce Doğa Yürüyüş Parkurları adı
Topuk Göleti
altında bir rehber kitap yayınladı. Bölgede yürürken tüm yayla ve turizm değerlerini gösteren kahverengi tabelalar ile yürüyüş rotalarını işaret eden sarı levhalar göreceksiniz. Adı geçen bu rotalar, araçların yaylalara ulaşım için kullandığı grup yollarından veya asfalt üzerinden geçmektedir. Kaynaşlı Yürüyüş Parkurları tabelaları ise bir karışıklık olmaması adına kavşak noktalarına dikilen ahşap levhalarla belirlenmiştir. Kaldı ki uluslararası standartlarda tespit edilen yürüyüş rotaları ile doğaseverlerin tercih ettiği yürüyüş güzergahları; genel olarak patikalar, bozuk traktör yolları veya araçların kullanmadığı orman yangın emniyet yolları üzerinden geçmektedir. Biz de bu anlayıştan hareketle araçların kullandığı orman grup ve asfalt yollardan olabildiğince kaçındık. Coğrafi yapının elverdiğince, yaylacıların eskiden beri kullandığı ve bugün günümüze bir bölümü ulaşan eski göç yollarını tercih ettik. Arazi koşullarının izin vermediği alanlarda ise sadece bağlantı sağlamak amacıyla, kısa mesafelerde geçilen orman grup yollarını projeye dahil ettik. Kaynaşlı yürüyüş parkurları, Coğrafi Pozisyon Sistemi (GPS) ile belirlenerek koordinatları çıkarılmış ve haritalandırılmıştır.

Kaynaşlı ayrıca motor sporları, tırmanma rallisi, su sporları, foto safari, kamp ve karavan turizmi gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Konaklama
Fenerbahçe Topuk Yaylası Resort & Spor Otel
(0380) 5477077
rezervasyonty@fenerbahce.org


Sazköyü Tekirköy Evi
(0380) 5452120

tekirkoyevi@hotmail.com
 

Kumbasar Otel
(0380) 5444125 


Durmuşoğlu Otel
(0380) 5442749

En İyi Sezon
Kaynaşlı parkurlarında yürüyüş ve bisiklet aktiviteleri için en uygun zaman Mayıs-Kasım ayları arası.

Ulaşım
Kaynaşlı ilçesi Düzce il merkezi’ne 15, Ankara’ya 276, İstanbul’a 234, İzmir’e 565, Bolu’ya ise 27 kilometre uzaklıktadır. Günün her saatinde il merkezine dolmuş bulabilirsiniz. Şehirlerarası otogardan kalkan çeşitli firmalar ile Türkiye’deki her noktaya seyahat edebilirsiniz. İlçeye en yakın havaalanı olan Sabiha Gökçen, Kaynaşlı merkezine 208 kilometre uzaklıktadır. Kaynaşlı-Sabiha Gökçen Havaalanı arasında, küçük otobüslerle servis sağlanmaktadır.

Düzce Güven
4446781
www.duzceguven.com.tr
Kamil Koç
4440562
www.kamilkoc.com.tr 
Metro Turizm
0850 2223455
www.metroturizm.com.tr

En İyi Parkurlar
Kaynaşlı Yürüyüş Parkurları'nın en iyi güzergahları; 
  • Çamlıpınar (Dipsizgöl)-Topuk yaylası (7 km)
  • Topuk Yaylası-Eğreltilik Yaylası-Kütüklü Yaylası (10 km)
  • Kütüklü Yaylası-Göç yolu-Altunköy (10 km)
  • Kütüklü Yaylası-Sakarca Yaylası-Sinekli Yaylası-Abant Gölü
  • Kütüklü Yaylası-Samandere Şelalesi (14 km)

İletişim ve Yerel Rehberlik
Barış ŞİMŞEK (Kaynaşlı Kaymakamlığı)
0530 7772484
 

Cihan BAYRAK (Bıçkıyanı Muhtarı)
0532 6362384
 

Ersin DEMİREL (Tüm rotalar)
0535 2199326
 

Rıdvan KARAGÜLLÜ (Yeniyurt Köyü)
0534 4841344


Harita
Haritanın üzerine tıklayarak biraz daha büyütebilirsiniz.



Fotoğraflar İçin Tıklayınız




Parkurların GPS Koordinatlarını İndirmek İçin Tıklayınız